вторник, 23 юни 2009 г.

21 (2008)


Режисьорът на 21 Робърт Лукетик изглежда рязко е сменил творческите си възгледи, за да направи този филм. В портфолиото на австралиеца се поместват ленти като Legally Blonde и Win a date with Tad Hamilton!, рамкирани жанрово като "комедия", "романтичен" и все такива, от които лесно се разбира, че иде реч за поредната американска помия за масова консумация.
21 обаче е различен. Това става ясно чак след около половин час от началото на филма. То от своя страна не е много обнадеждаващо - един от главните герои - Бен притежава "надарен ум", както го наричат във филма. Отдал е живота си на ученето, образованието и квалификациите си, загърбвайки забавленията и момичетата, пътуването купоните. За сметка на това се сбъдва мечтата на живота му - да учи в Харвард. Е, да, ама не точно. Бен не може да си го позволи, още повече с 8-доларовата си надница на час.
Тук се намесва и единствения актьор във филма от старата школа - Кевин Спейси. В 21, също като в The Life of David Gale, той се подвизава в ролята на учител, само дето тук не спи със студентка и не е осъден на смърт. Професор е, който учи някои от надарените си ученици как да играят Black Jack. "Това е много доходоносно", казва той.
Бен в началото се дърпа, но в последствие се присъединява към групата на учителя. Дали заради пари или защото прекрасна негова съученичка го убеждава не е сигурно. Важното е, че на Black Jack лесно се печели с тяхната стратегия. През уикендите, във Вегас. Те не играят хазарт, ами броят карти.
Аз лично не виждам нищо велико в Лас Вегас. Остава си загадка какво толкова намират хората в тази долина на хазарт и изкушения, бивша пустиня, сега отрупана с блестящи сгради и неони. Нищо чудно, че най-често ни показват Вегас през нощта, когато е като изложба на обемни светещи реклами. През деня той не е нищо особено и впечатляващо.
И така, нашите хора се сработват идеално и започват да правят много сериозни суми. Бен събира нужните му $ 300 000, но като че ли това не му е достатъчно и се отказва, едва когато бива пребит от част от охраната на казиното - в ролята е Лауренс Фишбърн (известен като Морфей от The Matrix), защото се усещат, че брои картите.
Бен губи всичко, а после, точно като на филм се връща в играта.
21 не е най-впечатляващият филм. Дори не е един от най-впечатляващите. Но е интересен и свършва готино. Показва докъде сме готови да стигнем, следвайки мечтите си.

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.