неделя, 21 юни 2009 г.

The Other Boleyn Girl (2008)


The Other Boleyn Girl ми е препоръчан от поне година, но дали заради сладникавата и не кой знае колко талантлива Скарлет Йохансон или заради слабия ми интерес към английската история, го оставих чак за сега.
Още със заглавните надписи очакванията ми към филма се покачват. Причината е една - Натали Портман. Тя е като ангелско създание - толкова красива, нежна и непосредствена. The other Boleyn girl, другата Болейн, е именно тя. Героинята й се казва Ан и е по-голямата сестра на Мери (Скарлет), която за завръзката на лентата се омъжва.
Не остава незабелязано и присъствието на Ерик Бана в актьорския състав. Той отново (след Troy) има величествена роля, от тези, които много прилягат на излъчването му - крал на Англия.
На Скарлет нещо не й тича да играе девственица, по обясними и очевидни причини, което проваля сцената на първата й брачна нощ.
Това е филм за възхода и падението на амбициозна фамилия, чийто стремеж е да получи потекло и пари. При тях целта оправдава средствата. А тяхната цел е кралят. Първо той иска Ан, после Мери, после пак Ан. А тя е станала толкова хитра и долна към края на филма - така го е омагьосала, че успява да го накара да я направи своя жена и кралица на Англия.
Този филм разкрива безкрайни схеми и връзки. Разкрива ценностната система на голяма част от хората по онова време. Тази на управляващите - колкото по-високо във властта си, толкова по-лесно получаваш каквото желаеш. Заповедите на краля са безскрупулни и те решават всичко. Дори и с кого ще си легне.

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.