петък, 5 юни 2009 г.

Pi (1998)

Pi започва с jungle! Може би точно така би звучал мозъкът на един учен - объркано, пренатоварено и неспиращо, борейки се за нещо със стремеж. Всъщност математиците мислят действително по друг начин. По по-различен, по по-задълбочен.
Дарън Аронофски ни показва моменти от живота между лудостта и гениалността на математик със здравословни, а и психически проблеми - Макс Коен, много добре изигран от Шон Гулет.
Режисьорът е много добър, особено в поразяването на публиката си - подобен ефект най-силно видяхме в Requiem for a Dream. Чернобелият Pi обаче също не е зле. Грабва визуално и е интересен. Към същото съчувствие, което е предизвикал у зрителите на Реквием-а, се стреми и с този филм Дарън. Отново е нецензурен, директен и откровен, този път в показването на една мания, прераснала в лудост.
Небезизвестният Марк Марголис играе ролята на приятеля, също математик, на Макс. Той е натоварен с тежката задача да го вразумява и да го връща на земята. А вглъбяването на евреина в числото Пи и в грешката/прозрението на компютъра си са много сериозни. У му влияят.
С този филм ще видите мозъка на учена от много близо. И буквално....

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.