неделя, 28 юни 2009 г.

Rahzel и JS-1

На 26. юни бийтбокс-мастърът Rahzel дойде за трети път в София. Поводът - финалите на състезанието по бийтбокс. Инициативата, организацията и финансовата част е била поета от Нескафе 3в1, благодарение на което концертът беше безплатен. Rahzel взе със себе си и DJ JS-1, с когото са си партия от доста време насам. Другите музиканти на сцената от световен ранг бяха французинът Eklips и най-добрият бийтбоксър на Великобритания - Faith SFX. Всички - в журито за определяне на новия български шампион.
Идеята концертът да е на открито я подкрепям, но да е пред НДК - не особено. София предлага много по-приятни места за осъществяване на музикални събития - паркове и т.н.
Като цяло шоуто беше добро, българските бийтбоксъри също, но съм виждала и чувала много по-добри, които обаче по една или друга причина не са на сцената. Не точно на тази, но на никоя. Изглежда, че липсва стимул на наистина добрите от тази сфера да споделят музиката си пред по-големи кръгове от хора.
Спенс изпя една-две песни, вече спря да ме впечатлява, защото не изненадва с нищо. Нито той се променя, нито музиката му.
Rahzel започна бавно, като в секса, и лека по лека закара всички на върха. Евала, че спомена и починалия в деня на концерта крал на попа Джако. Дори изпя негова песен, чийто текст се чуваше силно от устата на публиката.
Много случайни минувачи бързаха да се изнесат от мястото, нехаресвайки точно тези събрани хора - млади, пушещи и пиещи. Хвърляха недоумяващи погледи към сцената и панически ускоряваха крачка.
Много се изкефих на група туристи - англичани или германци, които също случайно минаваха през пред НДК, но не се намръщиха като българите. Смееха се и се радваха на случващотот се.

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.