четвъртък, 4 юни 2009 г.

The Virgin Suicides (1999)


Откъдето и да го гледаш, The Virgin Suicides е брилянтен. Дори започвайки със заглавието. Пет сестри, Virgin (девойки), извършват самоубийства (Suicides).
Историята е поднесена много увлекателно, с подход към детайлите - белегът на режисьорката София Коппола. Тя повдига въпросите за родителската липса на внимание, за неразбраните деца, за резултатите от еднообразна социална среда във филма си. Говори за семейните отношения въобще, за усложнените такива.
Другите засегнати отношения - тези между момичетата и момчетата. Или по-точно - между момиче и момче.
Лъкс, една от сестрите, отговаря на чувствата на Джош Харнет (популярен сред тийн-обществото, най-вече сред момичешката част) - супер сладникъв, обект на желание на 13-годишните, пич. А под "отговаря" имам предвид, че му се натиска скришом. На нея й е мноого сладко забраненото. Най-смешното е, че въпросното момче е и опасно, нарушава правилата - пуши джойнт тайно, а понякога и не толкова тайно.
Личи как режисьорката си служи често с пародийни елементи, леки подигравки, когато описва от героите си.
В ролята на девствената, но не и невинна, сестра - Лъкс, е Кирстен Дънст. По това време тя е на 17 (и си личи бая...), нищо че играе 14-годишна. Останалите четири момичета видимо не страдат след самоубийството на сестра си - това мислят съучениците им. Сестрите предизвикват огромен интерес особено сред момчетата, най-вече сред няколко определени момчета - друга група.
Стриктността на родителите на момичетата и фактът, че не ги пускат да излизат никъде - пазят ги прекалено много, гротескно, карат редките изключения на компромис от тяхна страна да изглеждат вълшебни, красиви и значими. А не като нещо обикновено, както е с другите. Развръзка - най-желаните, но и най-късо държаните момичета се оказват на бала с най-известните и "готини" момчета.
Другите момчета, тези които се възхищават на сестрите от самото начало на филма, които са обсебени от тях, най-сетне осъществяват контакт по между им. Избавят ги от скуката на домашния затвор. Изцеряват ги с музика. А момичетата постъпват по техния си начин...

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.