понеделник, 20 юли 2009 г.

The Big Lebowski (1998)


The Big Lebowski започва със супер забавната и старовремска мелодия и с историята от 90-те за Джеф Лебовски - Пича от L.A. - в ролята е знаменитият Джеф Бриджис. Малко ретроспекция и го виждаме. Главата му е потопена в собствения му кенеф. Двама са проникнали в дома му, за да го оберат. Жена му им дължала пари. "Значи и ти ми дължиш", казва един от келешите. Другият пък се изпикава на ценния му килим. Обаче похитеният твърди, че не е женен. Какво се оказва? Явно го бъркат с известния милионер Лебовски.
Лебовски се среща с истинския Лебовски.... Пичът се среща с г-н Лебовски, милионера. За да търси обезщетение за... килима си. Отрязват го, очаквано, но за сметка на това Пичът успява да види жената, заради която е бил атакуван. Тази, която дължи пари. Жената на милионера, носеща цветущото име Бъни.
Виждаме колко нецеленасочено живее героят на Дж. Бриджис - пиене, приятели и боулинг. Изглежда с това се изчерпват интересите му. Въпросната Бъни бива отвлечена и това донася разнообразието на дните. Е, не спира да играе боулинг. Разбира се, само докато чака похитителите на момичето да го потърсят. Неговата задача е куриерска - да им даде откупа от 1 млн. долара. Пичът е нает от съпруга на Бъни и ще бъде възнаграден с 20 хилки, ако всичко е по план. Телефонни разговор, куфари, коли и пистолети. В крайна сметка Пича си остава с парите за подкупа, а на похитителите дава куфар с мръсно бельо.
Още схеми и тайни, които водят до зачестяване на срещите между двамата Лебовски. Нашият човек така се запознава с дъщерята на милионера, изиграна от Джилиан Мур. Назряват проблеми и се задават битки.
Още каубойски песни, пиене, разправии, куки. Низ от недоразумения, в които са вплетени комични елементи. Това е специалното около The Big Lebowski - режисьорът Джоъл Коен е съумял да представи неприятното като смешно.
Доста далече се стига... И то само защото "Пичът си иска килима. Толкова добре пасваше на стаята."

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.