понеделник, 27 юли 2009 г.

Facebook прозрение

За пореден път се отвратих от популярната социална мрежа, от снимките на хората, от самите хора! И нямаше как да не го направя публично. И това прозрях елемент от психологията на хората, каращ ги да използват Facebook толкова често. Там има новини - това кой с кого ходи или е скъсал, новите снимки на Пешо от Флоренция, ама и гаджето на Нина го има, виж го много е грозен! И какъв тест ми прати една колежка! Тря'а да си го направиш!
Този тип новини са интересни на хората - клюкарските, жълтите. Затова и булевардните вестници са най-печеливши. По цял свят. Аз обаче просто го затворих гневно и даже не ядосано - разочаровано. И влязох в www.dnevnik.bg, за да се насладя на истинските новини.

8 коментара:

voxy каза...

има и игри, коя от коя по-тъпа

Апостол Апостолов каза...

Покойният Сароян твърдеше, че и новините не са нищо другоосвен клюки. Така забогатя и Тед Търнър, нали?

uv каза...

не мога да не те попитам..
а наслади ли се?

Крис каза...

Освен тъпи куизове и клюки, освен новини кой с кого ходи и кой с кого е скъсал, има и новини за това как се чувстват или какво се случва с хора, които са ти близки/приятели, но нямаш възможност да си до тях в този момент, нямаш възможност да ги следиш на живо - можеш да видиш снимки от почивката им, можеш да разбереш какви интересни книги четат в момента, дали планират пътуване, или си мечтаят за Париж. Не гледай само опорочената страна на Фейсбук - той си има и положителна такава.

Monica каза...

@uv
Насладих се и още как :)

@Крис, благодаря за коментара, до някъде съм съгласна с теб, но тези "хубави" страни на FB като снимки и отбелязване на неща, които се харесват на някого, могат да ти се поднесат в много по-приятна форма. В блог, например. Така също можеш да разбереш какво се случва с близките ти, какво ги е впечатлило и от какво се интересуват в момента.

Крис каза...

Моника, съгласна съм, че блогът също е вид средство за осъществяване на комуникация между хора, но във Фейсбук може да добавяш хора по свой избор, става по-бързо, по-неангажиращо е, може да оставяш бързи коментари, които не си заслужава да блогваш, а и освен всичко друго, има доста хора, които не са такива почитатели на блоговете и блогърстването като нас тук :) Въпрос на вкус - просто нещата не са едностранчиви.

Filip Stoyanov каза...

Преди имах блог, но вече само фейсбук ползвам. От там се организираме с приятели за преходи, научавам за интересни събития, разглеждам и показвам снимките си, коментирам други снимки, научавам нови неща за мои познати, дори ги виждам в съвсем различна светлина... И е супер неангажиращо, за разлика от блога, който го четат шепа хора - най-често непознати. Няма място за сравнение :)

Анонимен каза...

Отне ми момент докато осъзная, че последното ти изречение не е сарказъм. ;)

Иначе, клюките са основна част от живота на всеки. Няма как.
От друга страна, ФБ е глупост, поне според мен и е силно надценена говорилня с елемент на спам.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.