вторник, 4 август 2009 г.

Revolutionary Road (2008)

Кейт и Лео пак са заедно и живеят на Revolutionary Road, по времето, в което в Америка се е пушело навсякъде. Но този път не са така лудо влюбени като в Titanic. Все едно че Сам Мендес ни ги показва години по-късно, след колата, хубавата голяма къща в предградията и двете деца, когато буйният пламък на любовта им е започнал да изгасва от досадните битовизми и взаимните неуспехи и е напът да остане само фитилът му. (Това, разбира се, с голямата уговорка, че Лео не умира в океана.)
Тя е неуспяла актриса, която запълва дните си с лутане из миналото, когато всичко е било ново и интересно, а любовта им – в зародиш. Той работи в Ню Йорк, отегчен от това, което прави и нереализиран личностно, не намерил призванието си.
Изморени от ежедневието и еднообразния си живот, Ейприл (Кейт Уинслет) и Франк (Леонардо ДиКаприо) решават да заминат за Париж, където да преоткрият себе си и живота. Да го променят и осмислят. За което, както неведнъж се споменава във филма, се иска воля. Воля, която героят на Лео не намира – за него е по-лесно да си остане в празнотата, която сам си е изградил и да прави, това, което се очаква. За него тази промяна е нереалистична фантазия, която не може да се сбъдне – удобен начин на мислене. За съпругата му обаче тя е последната надежда, която я крепи. Затова и няма по-отчаяна от нея, когато мечтата й се отдалечава. Когато се вглъбиш в една идея, която все повече и повече идеализираш всеки ден, няма как да я замениш с нищо. И когато се случи така, че не можеш да я изживееш, се чувстваш празен, а живота си намираш за безинтересен, безсмислен и незначим.

2 коментара:

Unknown каза...

ами аз го гледах преди няколко дни.

наистина много се пуши.. и даже се мятат фасове през прозореца :)

Кейт Уинслет е велика!

Според мен си беше напълно луда във филма, а Лео си беше типичен американец...

и въобще идеята на филма ми се стори - борбата между неясната и несигурна свобота и оковите на празното ежедневие в американски вариант

ако не се лъжа сам мендес е режисиор и на американски прелести. кореспондира и...

тежичък е за август :)
но като цяло е качестрвен и изпипан филм.

Моника каза...

Да, дори има Оскар за него.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.