четвъртък, 13 август 2009 г.

Todo Sobre mi Madre (1999)


В Todo Sobre mi Madre a.k.a All About my Mother майка (да, тази от заглавието) загубва сина си Естебан (Елой Азорин), когато го блъска кола пред очите й. В първите минути на филма, когато все още момчето е невредимо, си помислих, че това ще бъде лента за едиповия комплекс – близостта между майката и чувствителния й син писател, се вижда. На места ми се струваше дори притеснителна. Обяснението за нея е липсата на баща в живота на двучленното семейство. Същият баща, когото Мануела (Сесилия Рот) се отправя да търси в Барселона след смъртта на детето си. И както се казва, животът е това, което се случва, докато следваме плановете си. Главната героиня случайно се натъква на стара своя приятелка, проститутка. Решават да си търсят работа, помага им бременната монахинята (!) Роза, изиграна от Пенелопе Круз.
Мануела на времето е казала на сина си, че баща му е починал. И разбираемо – това е от многото моменти, в които лъжата изглежда по-добре от истината. Въпросният е травестит, подвизаващ се под името Лола. И именно той е оплодил монахинята. Но не само за това е отговорен. Или по-точно – виновен.
Испанците са много отворени и широкоскороени и от този филм това си личи. Проститука? Добре, няма проблем. Траверс? Супер.
Todo Sobre mi Madre не е някаква нечувана и свръхоригинална история, но показва как малки действия и решения рефлектират върху развитието на живота ни. Върху нас като хора.
Todo Sobre mi Madre е за жените и техните деца. За актрисите – в живота и на сцената.
Btw Пенелопе не е толкова забележителна като актриса, когато говори на родния си език. В англоезичните й роли вниманието на зрителите неволно се насочва към акцента й, той прави най-голямо впечатление. Той я прави и интересна, не играта й. Но пак си остава сладка.

1 коментар:

Крис каза...

Във Всичко за майка ми ролята на Пенелопе е поддържаща, затова се губи малко. Пък и там е доста млада, това също не е без значение. Ако искаш да я видиш в по-силна роля във филм на Алмодовар, гледай (ако все още не си) Volver.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.