вторник, 15 септември 2009 г.

Бунтът на L. (2006)


Лорис (в ролята е Деян Славчев - Део) е главният герой в Бунтът на L., който завършва гимназия с отличие през 1986г. Идва от семейство на интелектуалци и общо взето изглежда, че го очаква успешно бъдеще. Първите около 10-тина минути на филма на Киран Коларовса заснети в Балчик, което ме грабна в началото. После обаче следват няколко сцени, типични за българското кино - съвременно и не, в които не разбираш какво точно се случва и сюжетът малко ти се губи. Лорис, в деня на абитуриентския си бал - 24. май, става политически затворник и посреща последствията от една неразумна, за много (в това число и възрастните му и старомодни родители) необяснима, импулсивна постъпка. А именно - неуспешен опит за бягство "на Запад", който вероятно е продиктуван от някакво чувство на празнота и, както самият герой казва, скука. И така, умният и начетен младеж от Лорис става затворник Хаджидинев, на който му предстои да научи много уроци и да изложи физиката и психиката си на изпитания. Първото - смъртта на майка му.
В затвора, Део среща Дичо (Христов), който е в ролята на Сяров - също затворник.
Минават три години на побоища и извращения, идва годината на промяната - 1989, когато бай Тошо пада. Политическите затворници пък получават амнистия. Още с излизането си от затвора, главните герои се захващат с различни криминални дейности по заповед на своя шеф.

Свикнала съм, предполагам и вие, да виждам Део все жизнерадостен и усмихнат, та ми беше странно да го възприема като депресиран и объркан младеж, който търси себе си по време на соц-а. И то в панделата... Но все пак не може да му се отрече, че момчето се е справило. Пък и летвата не е и кой знае колко нависоко. Минава и за 18-годишен.
Общо взето Бунтът на L. е поредният български филм с интересна, но неразвита идея, объркан сюжет, саундтрак, изчерпващ се с една песен (и то защото е на Део и бившата група на Дичо - Д2) и няколко радио анонса за бекграунд. И пак - какво става с операторското майсторство!?
PS
Евала на Димитър Рачков - макар и с малка роля, класата си личи.

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.