сряда, 30 септември 2009 г.

Memento (2000)Последният спомен на Ленард (Гай Пиърс) е жена му (изиграна от Джорджа Фокс, позната от CSI). Умиращата му жена. Оттогава търси този, който я е изнасили и убил, но и не може да си създава нови спомени. Отново заради същия човек. Състоянието му затруднява пътя към отмъщението, но е толкова устремен към него, че си изработва система, с която да изиграе краткосрочната си памет. Тъй като на практика Лени сам провежда разследване, за да намери виновника, е от голямо значение най-малкото да помни до къде е стигнал. Прави си/правят му татуси по цялото тяло с факти за отнелия жена му и живота му. Снимки на хора и бележки представляват скелета на живота му.
Знае кой е, но не и къде е, отколко време е там и с кого по дяволите говори по телефона. След време дори забравя темата на разговора и е объркан. Нещата обаче загрубяват, когато Ленард така свиква с начина си на живот, в който всичко се върти около единственото желание за мъст, че не го променя дори след като е изпълнил целта си. Забравя, което реши и поставя нова загадка пред себе си. Самозалъгва се, за да съществува. Среща Натали - героинята на Кари Ан Мос (Тринити от The Matrix) – ролята й не е никак голяма, но тя си е класна актриса.
Действието в Memento се движи отзад напред и така режисьорът Кристофър Нолан, който има две номинации за Оскар, се опитва да накара зрителите си да разберат максимално главния герой – поставени сме пред свършен факт без да си нямаме и понятие от това как се е стигнало до тук. Животът е пъзел, който се опитваме да подредим и точно когато сме почти готови, самият ни мозък сякаш си играе игрички с нас и прецаква всичко. Не знаем кое и истина и кое лъжа, на кого да вярваме, откъде познаваме този човек, коя е нашата кола.

2 коментара:

cx каза...

Много хубаво, че преразказа филма, ама така разваляш кефа и убиваш всяко желание да се гледа :)

Моника каза...

Не мисля, че съм го преразказала, а и освен това, ако някой иска да гледа филма, едва ли моят коментар върху него и изразените ми впечатления биха му попречили и още повече - развалили удоволствието от лентата.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.