вторник, 1 септември 2009 г.

Se7en (1995)

Морган Фрийман е детектив Съмърсет – пред пенсиониране, а Брад Пит е новият му колега Милс в продукцията на Дейвид Финчър Se7en. Единият разследва убийството на шишко, чието тегло съвсем спокойно би могло да се сравнява с това на сумист от най-тежка категория. Една от уликите е написаната с мазнина дума gluttony (лакомия) на стената в дома на жертвата. Другият детектив пък работи върху убийството на заможен и известен адвокат. На местопрестъплението намира думата greed (алчност), изписана с кръв на килима. Става ясно, че случаите са свързани и си говорим за сериен убиец, който по всяка вероятност има намерението да извърши още пет убийства. Оттам и заглавието – СЕДЕМте смъртни гряха.
По времето, в което се развива действието, разрешаването на случаите зависи до голяма степен от качествата на разследващите, професионалния им усет и желанието да хванат виновника. Най-малкото защото дори и в Щатите тогава не са разполагали с мега-добрата техника, която само след около 5 години виждаме от синия екран в продукции от типа на CSI. Те обаче не могат и на малкия пръст да стъпят на историята на режисьора, който между другото е един от любимите ми.
Гуинет Полтроу играе съпругата на героя на Б. Пит. Тя е направила огромна саможертва, когато са се преместили в странния и дъждовен град в САЩ, който така и не става ясно кой е, само защото мъжът й е настоявал да работи там. Тя е нещастна, на непознато място без приятели и работа, самотна, бременна и живее в тресящ се през 10-тина минути апартамент. В началото ми направи впечатление, че за жалост нейната история не доразвита във филма, а заема второстепенно място, а Полтроу – поддържаща роля. Накрая обаче разбрах, че животът й хич не е пренабрегнат, а даже напротив – заема важно място в лентата.
Джон Доу. Така се казва човекът, който наказва хората за греховете им. Така се казва човекът, който двамата детективи искат да сложат зад решетките. Той е отвратен от живота, който населението води, от факта, че всички са се превърнали в консуматори, хората са егоисти, не се интересуват от околните и това, което се случва около тях. Греховете са всеки ден около нас, а ние не просто ги търпим, ами дори приемаме без капка възмущение.

Няма коментари:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.